fbpx
 

FutsalUtánpótlásFociélmény üresjárat nélkül

2022-04-27

2021 végén vette át a Kelen SC utánpótlás futsal csapatainak irányítását a klubunknál kapusedzőként is dolgozó Kovács Áron, aki szerint ma már nem kerülhető meg a futsalképzés a nagypályás focistáknak sem, legalábbis a modern foci erre mutat.

Kovács Áron a Kelen U17-es futsaljátékosainak körében
Az egyre gyorsuló futballban nagypályán is rendre olyan helyzetekkel találkoznak a labdarúgók, amelyek a lehető legtudatosabb, gyors, és technikailag is jól megvalósított megoldásokat kívánnak – épp olyanokat, amelyekre a futsal tökéletes képzést ad. Többek között erről is beszéltünk a klubunknál egyszerre kapusedzőként, nagypályás zöld csapat másodedzőjeként, és az utánpótlás futsal csapatok vezetőedzőjeként is dolgozó Kovács Áronnal.
– Decemberben vetted át a futsal csapatok irányítását, milyen változások történtek azóta?
– Nem voltunk könnyű helyzetben, mindkét korosztályunk a tabella utolsó helyén állt, nem voltak egyben a srácok. Elsősorban a létszámot kellett rendbe rakni, ami elég karcsú volt, illetve célt állítani a játékosok elé. Szerencsére most már ott tartunk, hogy rendszeresen járnak a srácok edzésekre és mérkőzésekre, és sokkal kevésbé gondolják a futsalt egy fakultatív kiegészítő tevékenységnek, mint inkább az ügyes labdarúgók számára is valódi kihívást nyújtó, izgalmas játéknak. Szinte minden változott, változott a felállási forma és a taktika is. Ennek kezd meglenni az eredménye, az U17-es csapat négy pontra van a kitűzött 8. helytől, az U20 pedig már fel is jött a 8. helyre, mindkét korosztályban a saját kezünkben van a sorsunk. 
– Mennyire nehéz a nagypályás agyat átállítani a futsalhoz szükséges játékra és döntéshozatalra? Főként úgy, hogy a játékosok adott héten ilyen és olyan meccsen is részt vesznek? 
– Amennyire én látom szeretik a futsalt, így nem jelent problémát az átállás. Persze vannak olyan játékhelyzetek, ahol az ellenfél csak futsalt játszó játékosai jobban és gyorsabban reagálnak, de ebben is sokat javultak a mieink. 
– Milyennek értékeled a Kelen játékosok technikai képzettségét az alapján, amit a futsalban látsz tőlük?
– Az alap jó, de azért edzünk, hogy még magasabb szintre emeljük ezeket a képességeket. A futsalban rengeteg az 1v1,2v1, 2v2 elleni játékhelyzet, akár támadásban, akár védekezésben, ez pedig rengeteget segít az egyéni fejlődésben, egyúttal rengeteg olyan megoldási lehetőséget mutat a srácoknak, amiket akkor is üzembiztosan felhasználhatnak ilyen szorongatott szituációkban, amikor aznap épp nincsenek jó passzban. A kreativitást tartósan magas szinten tartani szinte lehetetlen, viszont a futsal eszközeivel sokszor megspórolható az új ötlet megalkotása, mert az ezerszer lejátszott sémák biztosítani képesek a hatékonyságot a szituációk megoldásában.
A nagypályát kiegészítő futsalt egészen korán, már az U8-U9-es korosztályban megkezdik a játékosok a Kelennél
– Milyen olyan képességek vannak, ami alapján joggal reménykedhet abban valaki, hogy az esetleges nagypályás mellőzöttség ellenére a futsalban kiteljesedhet?
– Leginkább a kapusokra jellemző, hogy aki nem ragad meg nagypályán például a testi adottságai miatt, az futsalban ki tud teljesedni, de lehet egy játékos például hanyagolt belső védő nagypályán, mondjuk a magassága miatt, viszont futsalban az ereje miatt lehet belőle egy jó center, akitől szinte lehetetlen elvenni a labdát. 
– Mi volt az utóbbi pár hónap legjobb élménye számodra futsal edzőként?
– Szerencsére volt több is, az U17-es csapattal például sikerült idegenben győzni a tavalyi bajnok Aramis ellen. Az U20-asoknál volt egy ötmeccses veretlenségi sorozat olyan csapatok ellen ahol 3-4 játékos több felnőtt NBI-es futsal mérkőzéssel büszkélkedhet, ráadásul a helyezések alapján is nívós csapatok ellen sikerült nyernünk ebben a sorozatban, hiszen a tabella második, harmadik és negyedik helyezettjei ellen is mi győztünk, ami szerintem óriási dolog. Talán ami a legfontosabb, hogy a tavaszi fordulók során négy U17-es, valamit öt U20-as játékos is, összesen pedig tizenegy utánpótláskorú játékos pályára lépett a felnőttek között, ez nekem nagy élmény, de szerintem a játékosoknak is az. 
– Hogy látod, a játékosok számára mi a legvonzóbb a futsalban?
– Úgy gondolom a legvonzóbb tulajdonsága, hogy nincs üresjárat. A mérkőzések többsége végig lüktető, az épp játszók rengeteget találkoznak a labdával, hol egyik, hol másik kapu forog veszélyben, rengeteg támadás és lövés van, így aztán senki sem unatkozik. 
Az U17-es és U20-as, bajnoki versenyrendszerben induló Kelen futsal mellett a kisebb korosztályokkal szezonális tornákon verseng Kovács Áron, a képen az U13-asok láthatóak, akik ezüstérmet szereztek a téli futsal tornán
– Volt-e olyan sikere a csapatnak, ami katartikus volt, és szerinted sokáig megmarad majd a srácok fejében?
– Talán a Cső-Montage elleni győzelmeket emelném ki azért is, mert mindkét csapatunk nyerni tudott egy nagy múltú, jó futsalt játszó csapat ellen, illetve az U20-asok Veszprémben aratott győzelme biztosan helyet kap a kepzeletbeli vitrinben.
– Mekkora létjogosultsága van annak a gondolatnak szerinted, hogy a nagypályás futball folyamatos felgyorsulásával idővel megkerülhetetlen lesz ott is a futsalból merített forgások, figurák és variációk rendszere? Állíthatjuk ezek alapján, hogy a futsal a modern foci alapjátéka?
– Eddig sem kellett volna megkerülni, sőt! Hogy topligás példát mondjak, 2016-ban rengeteget cikkeztek Dárdai Pál Hertha-járól, pont ezzel kapcsolatban. Dárdai tudatosan begyakorolt futsal forgásokat, variációkat épített a nagypályás taktikájába épp azért, hogy a pályán is hatékonyan használható eszközöket adjon segítségül az egyéni képességeiket tekintve a Bundesliga topcsapataitól elmaradó játékosoknak. Több forgást használtak labdakihozatalok közben és a támadásvezetésekben is. A nagypályás focihoz képest 60-70%-kal többet érnek labdába a játékosok a futsal során, és itt a mennyiség minőséggé válik: pontosabbak lesznek passzok, jobban kivitelezettek a labdaérintések, javul a gyengébbik láb, fejlődik a lövőerő. Mindemellett a technikai előrelépésen túl a tudatos szituációmegoldások közben fejlődik a játékosok helyezkedése is és felgyorsul a döntéshozataluk. A futsalban szereplő négy mezőnyjátékos közös játéka kivetíthető bármely négy, nagypályán együtt szereplő labdarúgó játékkapcsolatára. Ha ezt a nagypályás foci fontos és sűrűn előforduló részjátékát, a négy játékos játékkapcsolatát tudatosan építjük, és egy 20×40-es pályán képesek lesznek rá a játékosok, hogy megoldják a legnehezebb szituációkat is, akkor izgalmas belegondolni, hogy ezt felhasználva mire lesznek aztán képesek, amikor a nagypályán kinyílik a tér, és még több társat bevonhatnak a játékba. A futsal tehát valódi segítséget tud nyújtani a nagypályás focihoz, öröm számomra, hogy a Kelennél ezt nem csak felismerték, de a képzési rendszer részévé tették ezt a remek játékot.
Fiú U17-es és U20-as futsalcsapataink legközelebb május 1-én, vasárnap lépnek pályára az I. osztályú utánpótlásbajnokságokban, mindkét együttesünk a 5 Stars SE csapatát fogadja az Aréna Törökbálint pályáján, előbbi, U17-es csapatunk mérkőzése 10:00-kor, utóbbi, az U20-asok találkozója 12:00-kor kezdődik.

Hajrá Kelen!

SZERETNÉL TE IS CSATLAKOZNI A KELEN SC-HEZ?

KIEMELT TÁMOGATÓINK

https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/mlsz.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/08/simple-noi-liga.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/sponsor-8.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/dvm.png

PARTNEREINK

https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/select.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/05/nike.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/footballfactor.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/budair.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/ids.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/profilakt.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/05/palbau-bt.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2022/02/ujbuda-liga.png
footer_kelen_cimer

Családias közösség, folyamatos fejlődés, kiemelkedő tehetségmenedzsment – klubunk szakmai légkörét, és mindennapi hangulatát is különleges miliő jellemzi, melyben mindenki megélheti a tehetségét, legyen az játékos, edző, vagy munkatárs.

© Kelen Sport Club. Minden jog fenntartva. Készítette: a NUI Design csapata