fbpx
 

KezdőlapRólunk

MI VAGYUNK A
KELEN SC

Tudj meg rólunk többet, ismerd meg történelmünket és kódexbe szedett alapértékeinket!

Családias közösség, folyamatos fejlődés, kiemelkedő tehetségmenedzsment – klubunk szakmai légkörét, és mindennapi hangulatát is különleges miliő jellemzi, melyben mindenki megélheti a tehetségét, legyen az játékos, edző, vagy munkatárs. Stabil alapokra épült klubfilozófiánkban helye van az előremutató újdonságoknak, a magunkkal hozott, vagy általunk kikísérletezett elméleti és gyakorlati elemeknek, miközben a mindenkivel megismertetett alapvetések mentén következetesen tudjuk képviselni a lassan száz éves múltra visszatekintő Kelen étékeit. Labda- és döntésközpontú edzéseinken olyan képzést biztosítunk játékosainknak, amellyel egyszerre érthetővé és megvalósíthatóvá válnak a Kelen-stílus jellemezte játék elvárásai, egyúttal biztosított a lehetőség az egyéni, kreatív megoldásokhoz is.

Az edzőinknek, játékosainknak és szüleiknek külön-külön megalkotott Kelen-kódexek nem csak keretet adnak a napi munkának, de a célok definiálását és elérését is segítik. Akárcsak a kódexek megalkotásában részt vett személyek, akik lerakták a fejlődés alapköveit, azóta pedig az új szinteket építik. Hunyadi Mátyás úti sporttelepünk jó hangulatú helyszín az egyik legszebb játékhoz, egyúttal otthona az inspiratív szakmaiságnak, az egymást bátorító közegnek, és a céltudatosságnak.

1926-2020
A KELEN TÖRTÉNELEM

A Kelen Sport Clubot 1926-ban alapították Kelenvölgy lakosainak kezdeményezésére. A közösségi alapokon nyugvó sportegyesület már a kezdeti években külön figyelmet fordított a fiatalok képzésére, és már az 1929-30-as szezonban bajnok lett a klub ifjúsági csapata. A kezdetben a mai Solt utcai pályán játszó klub 1934-ben költözött a Hunyadi Mátyás úti területre, ami azelőtt még elkerítetlen, földes terület volt.

A Kelen Sport Clubot 1926-ban alapították Kelenvölgy lakosainak kezdeményezésére. A közösségi alapokon nyugvó sportegyesület már a kezdeti években külön figyelmet fordított a fiatalok képzésére, és már az 1929-30-as szezonban bajnok lett a klub ifjúsági csapata. A kezdetben a mai Solt utcai pályán játszó klub 1934-ben költözött a Hunyadi Mátyás úti területre, ami azelőtt még elkerítetlen, földes terület volt.

A II. Világháború előtt, 1938-ban felmondott pályabérleti szerződés miatt a klub otthon nélkül maradt, a harcok alatt felfüggesztette működését, és csak a háború után alakult újjá, Kelenvölgyi Barátság SE néven. Nem várt viszont sokat az újraindulással, hiszen már 1945-ben elindult az MLSZ által szervezett bajnokságban, 1946-ban pedig a korábbi bérleti viszony helyett megkapta saját felhasználásra a Hunyadi Mátyás úti területet, amelyet sportteleppé alakított.

Az ötvenes évek elején az 1938-ban világbajnoki ezüstérmes, és a döntőben gólt is szerző Titkos Pál lett felnőtt csapatunk edzője, aki nem sokkal később már nem csak a Kelen játékosainak vezényelt edzést, de a Magyar Labdarúgó Szövetség főtitkári pozícióját is ellátta párhuzamosan. Az 1955-ig regnáló sportvezető utáni időszakban több kisebb átalakuláson esett át klubunk, a forradalom után nem sokkal, 1957-ben például az Április 4. Gépgyár csapata kapta meg pályánkat, az utánpótlást azonban továbbra is a kelenvölgyi gyerekek biztosították.

Idővel annyi ügyes helyi gyerek járt a Hunyadi Mátyás úti edzésekre, hogy a ’60-as években két ifi focicsapat is indulhatott a bajnokságban, miközben országos első osztályú férfi röplabda csapat, Budapest bajnokságban szereplő női kézilabda csapat, és természetjáró szakosztály is működött. Az évtized hozománya volt, hogy klubunk az NBIII-ban szereplő katonacsapat, a Honvéd Budai Nagy Antal SE-vel együttműködve üzemelt, amely a pályahasználatért cserébe napi rendszerességgel pályamunkásokat biztosított egyesületünk rendelkezésére. A munkaerő pedig jól jött, hiszen nem csak rendbe tették a lelátót és a centerpályát, de utóbbit előkészítették füvesítésre, az addigi szántóföldön kialakították a középső pályát, és a sporttelep látképét ma is meghatározó fákat ültettek a kerítés mellé.

Az 1967-ben elkészült füves centerpályát a Ferencváros ellen avatta fel klubunk, amely Magyar Kupa meccsen a Honvéd, a Dózsa és a Vasas ellen is játszott itt, illetve volt olyan barátságos mérkőzés is, amikor pályánk a magyar labdarúgó válogatottnak adott otthont. Az efféle mérkőzéseken rendre megteltek a lelátók, ami akkor valamivel több, mint kétezer nézőt jelentett, akik egységesen buzdították is a csapatot: „Hajrá Völgy!”

Az évtized végén kialakult a vasúthoz legközelebb eső, és ma az önkormányzat tulajdonában lévő harmadik pálya is, a következő évtized elején, a ’70-’71-es bajnoki szezonban pedig története során először jutott fel országos szintre az akkor Április 4. Gépgyár SE néven működő csapat, amely megnyerte a regionális I. osztály küzdelmeit és az NBIII-ban folytathatta a következő szezonban. Mindössze három esztendővel később meg is nyerte a sorozatot, amikor 1974-ben NBIII-as bajnok lett.

A ’80-as években az Április 4. Gépgyár fokozatosan felszámolta budapesti tevékenységét, vidékre költözött és megszüntette a sportegyesületet. A kelenvölgyi sportéletben keletkezett űr viszont nem tartott sokáig, hiszen 1981-ben a helyi igényeket felismerve újraalapította a Kelen SC-t Hegedűs Péter. Célja az alapításkori értékekre alapozva az volt, hogy Kelenvölgy és környéke lakosságának testmozgási, sportolási lehetőséget biztosítson.

A nagy tervekkel érkező alapító magánkézben lévő klubját úgy próbálta fenntartani, hogy az egyéni finanszírozás helyett több lábra állította az egyesületet. Ehhez hitelből megvásárolta a klubnak a sporttelepet, támogatásért folyamodott az Országos Testnevelési és Sporthivatalhoz, majd éttermet, nyomdát és egy lovardát terveztetett a Hunyadi Mátyás úti területre, utóbbit Makovecz Imre tervezőirodájával karöltve, emellett a középső pályán játszóteret alakíttatott ki, a vasút melletti pályát kaszkadőröknek adta ki, a centerpályát pedig egy másik, BLSZ I-es csapatnak.

A bevételek tehát több kézből érkeztek, azonban a nagy befektetések, a nyomda, a lovarda és az étterem közül csak az utóbbi épült meg, később sajnos az is leégett, így a jól indult projekt kisiklott, és klubunk újra veszélybe került. Több, rövid idő alatt egymást követő és botrányokkal tarkított elnökválasztást követően a klubunknak korábban hitelező Dunabank árverést hirdetett az ingatlan értékesítésére, de csak akkor kelt el, amikor Szigeti István, az akkori felnőtt csapat kapusa felvette a kapcsolatot a XI. kerületi önkormányzattal, és klubunk képviselőivel együtt felajánlotta megvételre a Hunyadi Mátyás úti területet. Az egyezség részeként az önkormányzat az ingatlan egyharmadát, egészen pontosan a vasút melletti pályát vásárolta meg, illetve rendezte a klub tartozásait, amely ezért cserébe biztosította a kerületi sportprogramok lebonyolításához szükséges területet.

A ’90-es években a klub sorsát szívükön viselő tagtársak eljutottak oda, hogy kizárólag kelenvölgyi kötődésűeket választanak a vezetőségbe és elnöknek is, így lett 1994-től kezdődően 21 éven át elnökünk Sárréti Károly. A kezdeti időszakban klubunk anyagi stabilitását és a létesítmény zökkenőmentes fenntartását tűzte ki célul az új vezetőség, amely jól menedzselte az erőforrásokat, 1995-ben például hosszú távú bérleti szerződést kötött a teniszpályák üzemeltetésére, 1995-2000 között pedig a BEAC Labdarúgó Szakosztályának biztosított helyet működésükhöz, szintén bérleti rendszerben. Emellett aprólékos jogi munkával sikerült először csökkentenie a korábbi zavaros működésből fakadó tartozásait az APEH felé, illetve 1999-re teljesen rendezte azt, így az új évezredet jelentősebb adósság nélkül kezdhette meg a klub.

A ’90-es évek hozománya volt az is, hogy a korábban szinte teljesen kioltott sportélet újra virulni kezdett, hiszen a vezetőség visszacsábított klubunkba olyan kelenvölgyi játékosokat, akik máshol, de rosszabb körülmények között futballoztak. Az újjáalakult csapat rövid úton két osztályt lépett, majd az elnökhelyettesként is működő edző, a korábban az Április 4. SE-ben futballozó Öhler László vezetésével bebetonozta helyét a BLSZ I. osztályában, miután 1997-ben megnyerte a BLSZ II-es bajnokságot.

Az élénkülő futballélet az utánpótlásunkra is kihatott, akkori felnőtt tartalék csapatunk – szinte kizárólag kelenvölgyi fiatalokkal – két év alatt két osztályt ugorva a BLSZ II. osztályába jutott, amely eredmény egyúttal szövetségi szinten kötelezte klubunkat megfelelő számú utánpótlás csapat elindítására. Ehhez a korábban szintén az Április 4. SE-ben futballozó, és a Kelennél dolgozó utánpótlásedző, Dóczi István vezetésével klubunk toborzó jelleggel felkereste a helyi iskolákat és sikerrel verbuvált gyerekeket a Kelenhez. Az igazán nagy létszámnövekedés a 2002-es labdarúgó-világbajnokságot követően érkezett, hiszen ekkor nőtt meg ugrásszerűen a futball iránt érdeklődő gyerekek száma, befogadó és nevelő egyesületként pedig kiemelt jelentőségű feladattá vált az előremutató utánpótlásképzés a Kelen számára.

Az újradefiniált rendszer hozta is az eredményeket, Dóczi István vezetésével már a ’90-es években megszerezte első ifjúsági bajnoki címét a Kelen, később pedig a vonzó körülmények miatt klubunkat egyre többen látogató gyerekekből évről-évre újabb utánpótlás korosztályos csapatokat indíthattunk el.

Az őskelenesek alkotta vezetőség eközben nagy átfedésben volt Old Boy’s csapatunkkal, amely az önkormányzattal és a sportbarátokkal ápolt jó viszony kiteljesítéseként nagyobb különítményekkel látogatta meg a XI. kerület hazai és külföldi testvérvárosait, hogy futballban mérjék össze erejüket, megosszák egymással tapasztalataikat, és a fejlődésről értekezzenek.

2006-ban ennek megfelelően műfüves borítást kapott a vasút melletti önkormányzati pálya, 2007-ben pedig felépült az emeletes öltözőépület és a régi is teljes felújításon esett át. Szintén az együtt töltött napok mozdította elő – noha korábban is volt erre tervezet – hogy a környék gyermekei nyáron se maradjanak sport nélkül, így az évtized második felében elindultak a Hunyadi Mátyás úton megrendezett nyári sporttáborok. Emellett célzottan az utánpótlás fejlesztésére hozta létre 2008-ban klubunk a Titkos Pál Alapítványt, amely a szakmai fejlesztés mellett a nehéz szociális helyzetű gyerekek és fiatalok sportolási lehetőségeit igyekszik segíteni.

A tömegsport mellett eközben egyre inkább előtérbe került a kiemelt tehetségű gyerekek élsportra felkészítő képzése, amely a ’10-es évek közepére már azt jelentette, hogy a régebb óta edzett korosztályokban, így U14-től U19-ig már az országos másodosztályokban szerepeltek utánpótlás csapataink, U17-es futsal csapatunk pedig 2014-ben országos bajnok lett. Az utóbbi sikert szinte rögtön az indulás után érte el futsal szakosztályunk, amellyel egy időben, 2013-ban alakult meg női szakosztályunk is. Lányaink is egyre halmozták a sikereket, így nem volt meglepetés, hogy klubunk Bozsik Alközpont lett, női szakágunk pedig Regionális Központ.

A látványos fejlődés és a sikerek derekán vette át 2015-ben a stafétát Sárréti Károlytól az akkor három éve klubunk elnökségébe tartozó Andreas van den Aker, aki ma is vezeti a Kelent.  Új elnökünk regnálása alatt is folytatódott a fejlődés, amelynek fontos lépése volt a 2017-ben műfüves borítást kapott középső pálya rehabilitációja, amely lehetőséget teremtett még több edzés megtartására. Az üzlet pedig – ahogy szokták mondani – beindult, az évtized utolsó esztendőiben minden a fejlődésről szólt: Könczey Zsolt az NBI-be juttatta felnőtt női csapatunkat és Elit Központi minősítést szerzett kollégáival női szakágunknak, annak szakmai vezetőjeként, míg a Puskás Akadémiától klubunkhoz csábítottuk Harmati Tamást, aki szakmai igazgatóként megreformálta utánpótlásképzésünket, egyúttal feljuttatta felnőtt férfi csapatunkat az NBIII-ba közel fél évszázadot követően 2019-ben.

Ugyanezen év eredménye volt a Kelen SC történetében először elnyert Budapest Kupa is, amely a klub újkori történetének egyik legnagyobb sikere, és amit méltó módon ünnepelhettek meg szurkolóink a Budafoki MTE kivilágított stadionjában, minőségi körítéssel, teltházzal és végletekig kiélezett izgalmakkal.

Persze a felnőtt sikerek mellett az utánpótlás is felemelkedésnek indult, kiemelt fiú csapataink mindegyike országos szinten versenyez, U12-es és U13-as legjobbjaink ráadásul az első osztályban teszik mindezt. Utánpótlás játékosaink megnövekedett száma miatt ma már külső helyszíneken is tartunk edzéseket, miközben nem csak a terület bővítésének lehetőségeit mérlegeli a klub, de a centerpályát teljeskörűen fel is újította.

Az utóbbi években szerzett szponzoroknak hála a stabilizált anyagi háttér után lehetőség volt a szakmai továbbfejlődésre, így megfelelő felszerelések beszerzésére, csapat kisbuszok megvételére, vagy épp specialista szakemberek felvételére.

A 2020-as pandémia, a koronavírus járvány miatt leállt sportélet súlyosan érintette klubunk működését, hiszen a visszamaradt mérkőzések lejátszása nélkül lezárt bajnokságok miatt klubunknak esélye sem maradt megőrizni NBIII-as tagságát annak ellenére sem, hogy a 2020-as januári átigazolási időszakban korábbi NBI-es, NBII-es és korosztályos válogatott tapasztalattal rendelkező játékosok igazoltak a Kelenbe. Az előremutató szakmai munka, a professzionális egészségügyi stáb és a családias hangulat miatt klubunkat választó új játékosok így csupán két mérkőzést játszhattak le a tavaszi szezonból, mielőtt elszállt az esély a bennmaradásra, ez pedig azt is jelenti, hogy a BLSZ II. osztályában élmezőnybe tartozó Férfi II. csapatunk is egy osztállyal lentebb kényszerül megkezdeni a 2020/2021-es szezont. Női élvonalbeli csapatunk ugyanakkor a szezon lezárása ellenére is bennmaradt a Simple Ligában, így a ’20/’21-es szezonban is az ország legjobbjaival versenghetnek.

Öröm és megtisztelő volt ugyanakkor, hogy a leállt sportélet ellenére klubunk tagjai, így játékosaink szülei közül sokan álltak ki nehéz időkben is a Kelen mellett, és az edzések elmaradása – online térben folytatása – ellenére is rendszeresen befizették az esedékes tagdíjakat, ami jól jelzi, hogy klubunk nem csak egy sportegyesület, hanem igazi, összetartó közösség.

KELEN
KÓDEXEK

Az edzőinknek, játékosainknak és szüleiknek külön-külön megalkotott Kelen-kódexek nem csak keretet adnak a napi munkának, de a célok definiálását és elérését is segítik. Akárcsak a kódexek megalkotásában részt vett személyek, akik lerakták a fejlődés alapköveit, azóta pedig az új szinteket építik. Hunyadi Mátyás úti sporttelepünk jó hangulatú helyszín az egyik legszebb játékhoz, egyúttal otthona az inspiratív szakmaiságnak, az egymást bátorító közegnek, és a céltudatosságnak.

KELEN SCSZÜLŐK KÓDEXE

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

KELEN SCEDZŐK KÓDEXE

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

KELEN SCJÁTÉKOSOK KÓDEXE

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

SZERETNÉL TE IS CSATLAKOZNI A KELEN SC-HEZ?

KIEMELT TÁMOGATÓINK

https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/mlsz.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/08/simple-noi-liga.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2022/08/tippmix.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/sponsor-8.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/dvm.png

PARTNEREINK

https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/select.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2022/08/ziccer.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/05/nike.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/footballfactor.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/budair.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/ids.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/profilakt.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/05/palbau-bt.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2022/02/ujbuda-liga.png
footer_kelen_cimer

Családias közösség, folyamatos fejlődés, kiemelkedő tehetségmenedzsment – klubunk szakmai légkörét, és mindennapi hangulatát is különleges miliő jellemzi, melyben mindenki megélheti a tehetségét, legyen az játékos, edző, vagy munkatárs.

© Kelen Sport Club. Minden jog fenntartva. Készítette: a NUI Design csapata