fbpx
 

UtánpótlásAz akadémiák látóterében

2022-04-22

Magyarországon az U14-es korosztálytól kezdődően indul az akadémiai rendszer, az U13-as csapatok versenyei így az utolsó olyan fórumok, ahol kisebb klubok és neves egyesületek a saját neveltjeikkel kiállva mérhetik össze erejüket – többek közt erről is beszéltünk a korosztályos zöldek vezetőedzőjével, Soóky Norberttel.

A Kelen U13-as zöld csapata és edzői, Soóky Norbert (jobbra) és Kovács Áron (balra)

A Soóky Norbert vezette U13-as zöld Kelen épp egy ilyen, a bevezetőben említett kisebb klub, amely többek közt az UTE, az FTC és a Puskás Akadémia ellen is tétre menő meccseket vívhat saját versenyrendszerében, igaz ebben a korosztályban a szövetségi kiírásnak megfelelően nincsen bajnoki tabella. A szülők, játékosok és edzők így maguk rögzítik a meccsek eredményeit, amely egyrészről növeli az elhivatottságot a bajnokság összefüggéseinek dokumentálása közben, másrészről lehetőséget teremt arra, hogy valóban minden mérkőzés önálló eseményként működhessen, és a versenytársak korábbi eredményei, a pontszerzési kényszer ne befolyásolja a gyerekek játékát.

Soóky Norbert így minden meccsen azt láthatja viszont a játékosaitól, amit a napi edzéseken tanulnak, és nem kell egy külső eredménykényszert hajszolva meccselnie.

– Nyáron vettem át a csapatot, és az első, amire a hangsúlyt fektettem, az a védekezés volt a támadó harmadban, míg a téli felkészülésnél már nagyobb hangsúlyt fektettünk a támadásokra, ami a rúgott gólokon is meglátszik. Mérkőzésről mérkőzésre fejlődnek a srácok, odateszik magukat és jó látni, hogy a kezdeményező futballal meg tudjuk zavarni ellenfeleinket, mindegy, hogy kivel játszunk. Elsődleges célom, hogy a kombinatív játékkal próbáljuk meg labdakihozatalokat végrehajtani, majd támadást építeni és támadást befejezni. Öröm, hogy ezt anélkül vihetjük végig közösen a srácokkal, hogy egy esetleges tabella nyújtotta visszacsatolás állandó befolyással lenne az önértékelésükre, vagy épp arra, hogy milyen eredményt szükséges elérnünk a következő meccsen.

A klubunk futsal szakosztályának vezetőjeként is dolgozó Soóky Norbert U13-as zöldjei lényegében a korosztályos legjobbakkal mérkőzhetnek meg hétről-hétre, így csapata és játékosai az akadémiák szeme előtt pallérozódhatnak.

– Hetente öt edzése van nálunk a zöld csapatoknak, amelyből egy futsal, miközben erőnléti és koordinációs edzések is részei a heti rutinnak, pár kiemelt tehetségünknek pedig egyéni képzéseik is vannak a Kelen pályán, ami így egyben bőven megteremti a lehetőséget arra, hogy ebben a korosztályban még a legjobbakkal versenyezzünk. Nyilván teljesen más a merítési lehetőség a keretek kialakításakor már itt is, de mivel a játékosok befogadóak az újra, a csapat hangulata pedig jól tükrözi a klub családias hangulatát, így a szakmai előrelépés mellett a gyerekek emberi oldalát is fejleszthetjük, ami szerintem az utánpótlás labdarúgásban kiemelt jelentőségű.

 

Soóky Norbert eligazítást tart csapatának

Mit remélhet a jövőtől egy U13-as zöld Kelen játékos mindezek alapján?

– Azzal, hogy a saját filozófiánkat megtartva tudunk éles mérkőzéseket játszani az ország legnevesebb klubjai ellen, első körben azt remélhetik a játékosaim, hogy már az akadémiai rendszer előtt eljutnak egy olyan szintre, ahol önazonos futballt játszhatnak egy jó közösségben, és ez olyan élményanyaggal látja el őket, amivel sokáig szeretni fogják a focit. Ha pedig valakin látszik, hogy önazonos, és szereti is a játékot, az mindig fontos kiválasztási szempont lesz a nevesebb együtteseknél is egy esetleges klubváltáskor, hiszen nem csak a belső motivációról tesznek tanúbizonyságot ezek a képességek, de azt is sugallják, hogy önálló döntésekre alkalmas játékosokról van szó. Jelenleg is három játékosomat figyelik különböző akadémiák, egyikük jövője pedig szinte már el is dőlt.

Milyen élmény volt neked a szezonban, hogy hosszú, futsallal és női labdarúgással töltött évek után ismét fiú csapattal foglalkozhattál?

– Nagyon örültem neki, mert a foci minden ága érdekel, ráadásul Tajti József személyében olyan szekcióvezető mellett dolgozhattam, akitől nagyon sokat tanultam. A támogató szakmai közeg mellett öröm volt, hogy a csapatom kohéziója az olyan egyszerű, de nagyon fontos eszközökkel, mint a pozitív kommunikáció mennyit tudott fejlődni – ma már rendesen harcolnak egymásért a játékosaim. Jó volt ismét foglalkozni a futsal és a nagypálya szoros kapcsolatával, ami eszköz is volt ahhoz, hogy a sokszor kicsi edzőterületen is érdemi munkát végezhessünk az U13-asokkal. Úgyhogy nagy élmény velük a munka, ezen a héten pedig a Vasas ellen játszunk, ami megint egy olyan meccs, amit tűkön ülve várunk.

U13-as zöld csapatunk április 23-án, szombaton 15:30-as kezdéssel mérkőzik meg a Vasas Kubala Akadémia ellen idegenben, a Vasas Sporttelepen, míg U12-es zöld csapatunk ugyanezen a helyszínen, szintén az angyalföldiek ellen 14:00-kor meccsel.

Hajrá Kelen!

SZERETNÉL TE IS CSATLAKOZNI A KELEN SC-HEZ?

KIEMELT TÁMOGATÓINK

https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/mlsz.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/08/simple-noi-liga.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/sponsor-8.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/dvm.png

PARTNEREINK

https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/select.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/05/nike.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/footballfactor.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/budair.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/ids.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/profilakt.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/05/palbau-bt.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2022/02/ujbuda-liga.png
footer_kelen_cimer

Családias közösség, folyamatos fejlődés, kiemelkedő tehetségmenedzsment – klubunk szakmai légkörét, és mindennapi hangulatát is különleges miliő jellemzi, melyben mindenki megélheti a tehetségét, legyen az játékos, edző, vagy munkatárs.

© Kelen Sport Club. Minden jog fenntartva. Készítette: a NUI Design csapata