fbpx
 

UtánpótlásA futball, mint gyógyír

2022-05-21

A valódi problémát nem oldja meg, de gyógyírként szolgál a foci közel száz, hazánkba menekült ukrán fiatalnak, akik hétközben a Kelen ellen is pályára léptek, és egy jó hangulatú meccset vívtak.

Az ismert háborús helyzet miatt sokan menekültek Magyarországra az utóbbi hónapokban Ukrajnából, közülük száz olyan utánpótlás labdarúgó van, akiket felkarolt a magyar futballközösség, és az edzés-, és játéklehetőség mellett szállást, étkezést és a tanulásban segédkező pedagógusokat is biztosított számukra. Az U13-as, U14-es, U16-os és U17-es, ukrán élvonalbeli és másodosztályú klubok vegyes csapatai közül hétközben az U17-es együttes találkozott a Kelen korosztályos csapatával a Hunyadi Mátyás úton.

A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia öregdiákközpontjának vezetője, a református lelkész, Mácsodi Ferenc segítségével klubunkhoz is eljutó fiatalok valóban sok különböző területről és csapattól érkeztek, hiszen Dnyipro, Kramatorszk, Donyeck, Luhanszk, Harkiv és Kijev csapatai is képviseltették magukat a pályán.

– Február óta vannak itt a srácok, akik délelőttönként a Fradinál edzenek, szerdánként pedig edzőmeccseket játszanak helyi, magyar csapatokkalmesélt honlapunknak Mácsodi Ferenc.A játéklehetőség mellett a szállásukat is sikerült biztosítanunk, illetve délutánonként egy budapesti szakközépiskolában pedagógusok segítségével folytathatják a tanulmányaikat azon gyakorlatok alapján, amiket Ukrajnából küldenek nekik. Több magyar klub is segítségünkre van az edzőmérkőzések szervezésében, így sokszor feledkezhetnek bele a fiatalok a fociba. 

Látható tehát, hogy bármennyire is a foci ezen kezdeményezés mozgatórugója, a segítségnyújtás inkább szociális jellegű, bár kétségtelen: a játék ha csak ideiglenesen is, de azonnali gyógyírt képes nyújtani.

– Nehéz azt előre látni, hogy milyen hosszan kell terveznünk a srácokkal, ezért rövidtávú célokat fogalmazunk meg nekik, amikből aztán az esetleges integrációval hosszútávúak is kialakulhatnak. Jelenleg úgy látjuk, hogy az ő esetükben ez lehet a perspektíva, hogy kettesével, vagy maximum hármasával egyre több helyen jussanak olyan helyzetbe, ahol a szállás mellett az iskolába is eljutnak, miközben természetesen a foci is megmarad biztos pontnak.

A Vidéki Gábor vezette U17-U19-es Kelen ellen épp a foci volt a főszerepben, és ugyan 4-0-ra nyert csapatunk a Fradi Junior pólóban és felszerelésben meccselő vendégekkel szemben, mégis tudatos és bátor focit mutattak a vendégek, ami edzőnk szerint nem csak jó élmény volt, de jól is szolgálta a csapatok érdekeit.

– U19-U17-es vegyes gárdánk nagy örömmel fogadta a Budapesten elszállásolt ukrán fiatalokból álló U17-es csapatot. Kulturáltan játszó, motivált játékosokból állt ellenfelünk, így mindenki számára hasznos kilencven perc kerekedett ki a nagy melegben. Bízom benne, hogy lesz még lehetőségünk játszani a fiúkkal a jövőben is, mert ezúttal is igaz a közhely: sok ilyen mérkőzésre lenne szükségünk. Gratulálok a csapatoknak és minden jót kívánok ellenfelünknek!

Klubunk örömmel fogadta egy jó játékra a hazánkba menekülőket és reményét fejezi ki, hogy ahogy a sportban, úgy az életben is a fair play szelleme érvényesül majd hosszú távon.

Hajrá Kelen!

Fotók: Turi Erzsébet

SZERETNÉL TE IS CSATLAKOZNI A KELEN SC-HEZ?

KIEMELT TÁMOGATÓINK

https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/mlsz.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/08/simple-noi-liga.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2022/08/tippmix.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/sponsor-8.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/dvm.png

PARTNEREINK

https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/select.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2022/08/ziccer.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/05/nike.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/footballfactor.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/budair.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/ids.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/profilakt.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/05/palbau-bt.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2022/02/ujbuda-liga.png
footer_kelen_cimer

Családias közösség, folyamatos fejlődés, kiemelkedő tehetségmenedzsment – klubunk szakmai légkörét, és mindennapi hangulatát is különleges miliő jellemzi, melyben mindenki megélheti a tehetségét, legyen az játékos, edző, vagy munkatárs.

© Kelen Sport Club. Minden jog fenntartva. Készítette: a NUI Design csapata