fbpx
 

EgyébFelnőttA XI. kerület és az amatőr sport szolgálatában

2022-03-16
ujbuda-liga01
ujbuda-liga03
ujbuda-liga02

Új támogatója lett férfi második számú csapatunknak az Újbuda Liga vagyis Kovács Tamás személyében! Ritka alkalom az, amikor egy támogató nem az él csapatot keresi meg, hanem a tartalék csapat mezén szeretne megjelenni. Jelen esetben ez történt, de nézzünk is a dolgok mögé, ismerkedjünk meg Tomi és az egyesület, azon belül is különösen a kettes csapat közös múltjával

Mikor volt az első találkozásod a Kelen vagy inkább Április4 Vasas pályával?

Inkább Április4 és 1984-re tehető az első emlékem. Itt születtem a pálya mellett az akkor még Péterhegyi úton, édesapám volt az, aki délutánonként lejárt a pályán üzemelő kocsmába – zsíros kenyér, rex asztal -, nekünk környékbeli gyerekeknek pedig ez volt akkor a grund. Ez tette ki a gyerekkorom, hogy iskola után ide jártunk le délutánonként. Ez tartott nagyjából 15 éves koromig. A foci az örök volt, legyen szó környékbeli csapatokról vagy iskolai csapatokról.

 

Meg azért akkoriban a XI. kerület is másképp festett, sokkal több pályával rendelkezett… Például Erőmű!

Kábel, Kertex, rengeteg pálya volt akkoriban. Gyakorlatilag az összes pályát felszámolták, a játékosok szélnek eredtek vagy abbahagyták és kispályás focisták lettek. A Kelen ezért is nagyon kedves számomra, mert még van és úgy látszik meg is marad!

 

Ezt a sok grundfocistát pedig valahogy össze kellett fogni! Hogy jutottál el az Újbuda Liga 2011-es elindulásáig?

Nagyjából 1993 óta kispályázom, az első ilyen létesítmény és komolyabb szervezés a Fehérvári úton lévő Arany Ászok Aréna volt. Egy idő után viszont több helyen csalódás ért bennünket. Többek között pézlehúzások, átverések, álszervezők és ezt megelégelve egy baráti kezdeményezésből a 2010-es évek elején csináltunk egy saját ligát, ami még csak szerdai napon volt. Rengeteg olyan kellemes résztvevője van ennek a történetnek, aki a mai napig ott focizik velünk. Ide tartozik a Gábor Dénes Főiskola Futsal (GDF Futsal) csapatából – épp a napokban az említett intézményben diplomázó – Kálnoky Bálint!

 

Bálint 2014 óta tartozik a Kelen kötelékébe, több edző alatt is tagja volt az első csapat keretének, mára pedig a Kelen II. egyik oszlopos vezéregyénisége. Nem kis szerepe volt abban, hogy ennyire közel kerüljön egymáshoz az Újbuda Liga és a Kelen II.

 

Ezt követően csatlakoztak a Budafoki kötődésű Kelenes játékosok, név szerint Béla Márton Szőlősi Máté, valamint két korábbi játékosunk, a most NB3-as játékvezetői keret tagja Bodzay Áron és az FTC utánpótlását is megjáró Pozsonyi Tamás. Hozzájuk pedig érkeztek a Kelen II. játékosai: Adámy Péter, Gréczy Márton, Kainer Andris, Orosz Ádám, Tóth Bertalan, Tóth Dániel és Voldbaek Martin. Voltak, akik állandó játékosok voltak és voltak, akik beugrósok, de ezek a játékosok tették ki nagyrészt a mai napig a hétfői ligában szereplő Nocckánti csapatát. Kevés csapat van a ligában, aki ilyen rég óta szerepel és nincs saját meze, de ezek a srácok a mai napig Kelenes pólóban játszanak.

 

És mindenképp meg kell említeni a korábban a pénteki ligában szereplő Kelen SC edzők csapatát!

Igen, ott volt Emi és a Bernhardt ikrek és lőttek egy szekér gólt ahhoz képest, hogy férfiak közt szerepeltek. Ekkor foglaltuk bele a liga szabályzatába, hogy női játékos korlátlanul szerepelhet egy csapatban. Ennek pedig pár éven belül remélhetőleg hatalmas hozománya lesz. Voltak ott szép eredmények, mint például Major Csongor egész pályás gólja kapusként!

 

Az Újbuda Liga egyik nagy sajátossága a Goal Of The Day elnevezésű díj, amit az adott nap legszebb góllövője vehet át. Később 2017 januárjában pedig a Hét Kapusa díj is megszületett, ami az adott hét legjobb hálóőrét tünteti ki.

 

Ha pedig nem a hétközi ligák mennek akkor pedig ott vannak a hétvégi kupák!

Igen, szervezés szempotnjából nem tudunk holt szezonról beszélni, de a kupáknál is meg kell említeni, hogy van aktívabb időszak. Ez tipikusan a június-augusztus és a december-február, ahol még nem futnak a nagypályás bajnokságot. Teljesen más a hangulata, sokkal profibb, néha egész kemény vegyes keretek alakulnak ezekre a tornákra!

 

Az ilyen tornákon még Harmati Tamás BLSZ 1-es bajnok keretéből is csatlakoztak játékosok, gyakran lehetett találkozni a két korábbi alapemberrel Koós Bálinttal és Haála Kadával!

 

Összességében mit tudsz mondani a nálad megforduló Kelenes játékosokról?

Gyakorlatilag nem tudnék egy olyan Kelenest sem mondani, akivel probléma lett volna! Nagyjából 800 labdarugó játszik az Újbuda Ligában, néha vannak kisebb összezörrenések amiket szankcionálni is szoktam, például csalódás volt, hogy valakit ki kellett rúgnom verekedés miatt. Viszont itt azt látom, hogy van egy olyan nevelési folyamat, ami nagyon jó sportembereket nevel! Egyszerűen bele nevelik a gyerekekbe a tiszteletet, más. hozzáállásuk a vezetőkhöz, a szervezőkhöz, játékvezetőkhöz és magához a labdarúgáshoz!

 

Nagyjából minden héten 50-55 csapat fordul meg az Újbuda Ligában, mégis kialakult egy szorosabb kötődés a Kelen II-es srácokkal. Szerinted ez minek volt köszönhető, hol alakult barátsággá a történet?

Ez teljesen már, ide alapból van egy kötődésem és rengeteg emlékem a pályáról! Talán még a budatétényi srácokkal alakult ki hasonló kapcsolat, de a Kelen pálya az, ahova a gyerekkorom köthető! Ez nagyon más! Egyszer lejöttem megnézni még a 2015-2016-os akkor még BLSZ III.-ban szereplő csapatot és a „harmadik félidő” egyből megfogott a közeg és a hangulat. Budapesten rengeteg edző nem szereti a kettes csapatokat, de én nagyon szeretem! Bár az első csapat építése nem onnan történik, de a kettes csapat nélkül nincs egyes! Maga a játékos is teljesen más, hiszen az ember elmegy, ledolgozza a napját – kivéve, ha Kálnoky Bálintról van szó J -, majd hiába fáradt le megy edzésre!

 

A liga működtetéséhez több ember is kell, hiszen a szervező és a játékvezető mellett minden meccset kamerával rögzítenek és pár napon belül elérhetővé válik a pár perces összefoglaló. A díjazás pedig mindig átlagon felüli, mind a kupák és érmek minősége mind pedig a kategóriák tekintetében!

 

Említetted azt a bizonyos „harmadik félidőt”… Mi az ami általánosságban elmondható ezekről az alkalmakról?

A vendégszeretet! Egy megyei hangulatot hoznak el Budapest szélére. Az ember elsőre itt Borsod megyére gondolhat az ember, de ha közelebb megy látja, hogy nem ez lesz, hiszen a XI. kerület egy komolyabb környék. Amellett, hogy győz vagy veszít a csapat, itt egy közösség miatt járnak le a srácok és ez hozza közelebb az olyan szurkolókat, mint én! Itt kijössz egy meccsre, évzáróra vagy egyéb eseményre és garantáltan más a hangulat, mint bárhol máshol. Legyen az egy BLSZ III-s bajnoki döntő, egy évzáró, edzés utáni sörözés és zsíroskenyér vagy a legendás páros Szőke László és Modla Gábor búcsúztatása! Régen a XI. kerület szinte faluként működött és itt megmaradt ennek a kellemes családias hangulata! Nagyon szeretném, ha minél tovább működne a Kelennél ez a fajta kettes csapat!

SZERETNÉL TE IS CSATLAKOZNI A KELEN SC-HEZ?

KIEMELT TÁMOGATÓINK

https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/mlsz.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/08/simple-noi-liga.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/sponsor-8.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/dvm.png

PARTNEREINK

https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/select.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/05/nike.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/footballfactor.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/budair.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/ids.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/profilakt.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/05/palbau-bt.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2022/02/ujbuda-liga.png
footer_kelen_cimer

Családias közösség, folyamatos fejlődés, kiemelkedő tehetségmenedzsment – klubunk szakmai légkörét, és mindennapi hangulatát is különleges miliő jellemzi, melyben mindenki megélheti a tehetségét, legyen az játékos, edző, vagy munkatárs.

© Kelen Sport Club. Minden jog fenntartva. Készítette: a NUI Design csapata