fbpx
 

EgyébFelnőttFutsalLányokUtánpótlásRehabilitáció és masszázs a Kelenen

2016-02-09
DSC00022A rehabilitáció szerepe nagyon fontos a sérülések utáni időszakban. Ha már megtörtént a baj, különösen oda kell figyelnünk ennek jelentőségére a mihamarabbi teljes felépülés érdekében. Simon Ákost kérdeztük a részletekről, aki a rehabilitáció mellett a masszázs fontosságára is felhívja a figyelmet.

 

Milyen típusú sérülésekről beszélhetünk?
A rendszeres testmozgás az egészséges életmód része, de sportágtól függően vitathatatlanul kisebb-nagyobb kockázattal is jár. A leggyakoribb akut sportsérülések közé tartozik a bokaficam, a combizom rándulása, illetve az izomszakadások. A túlzott megerőltetésből, tartós terhelésből is adódhatnak komoly, krónikus sérülések, például fáradásos csonttörés, ízületi kopás, krónikus térdfájdalom, sarokfájdalom, stb.

Mi a rehabilitáció fogalma? Milyen sérülések esetén ajánlod?
A sportrehabilitációban használt különféle terápiák használatának fő irányelve a sérülés és a sporttól való távollét minimalizálása. Ezek a módszerek hasznosak a fájdalom és az ödéma kezelésében és a gyógyulás elősegítésében.

Milyen eszközök segítik rehabilitációs munkádat?

DSC0002812695781_10206174201971008_1334912942_nDSC00033

Masszázskrémek, kineziológiai tapek, SMR hengerek, egyensúlyozó eszközök. Egyesületünk próbál minden támogatást megadni ahhoz, hogy játékosaink minél előbb élvezhessék ismét a futballt. 

Egy-egy sérüléstípus utáni rehabilitáció mennyi időt vesz igénybe? Függ a korosztálytól a gyógyulás időtartama?

Ez inkább egyéntől függ. Igaz a gyerekek sok mindent kibírnak, így nehezebben is sérülnek meg. Másrészt sokkal könnyebben regenerálódnak. Ráadásul olyan óriási játékkedv van még bennük, amely átveszi az irányítást.
Ami lényeges, hogy ne siessük el a visszatérést, amíg nincs tényleges gyógyulás, nem szabad visszaengedni a pályára a sérült játékost, ugyanis ezzel nagyobb gondot okozhatunk csak.
Létfontosságú, hogy a sérült testrészt, végtagot nyugalomba helyezzük a szakorvos által kötelezően előírt időszakra. Törekedni kell, hogy aktivizáljuk a sérültet, miután kellő ellátást kapott, a pihenő időszak nem jelent teljes ágynyugalmat. Egy sérült végtag felpolcolása például javítja a vénás keringést, csökkenti a bevérzés, öedema duzzanat mértékét. Ezáltal gyorsítja a bevérzés felszívódását, így gyorsabban lehet kezelni a sérült felületet.

Milyen tényezők befolyásolhatják még a gyorsabb regenerálódást? Igaz, hogy a felépülésben szerepe van annak, hogy „fejben dől el”?
Igen, de először is be kell tartani az orvosi utasításokat. Jó, ha a sérült a csapattársakkal és az edzővel tartja ez időben is a kapcsolatot. Ez egy óriási motiváló erő, főleg ha drukkolnak neki, és érdeklődnek felőle. Aztán amire még támaszkodhat a sportoló, a családja.

DSC00021

Mi a masszázs fogalma? Milyen sérülésekre ajánlanád?
A klasszikus masszírozás alapjait egy svéd gyógytornász, Per Henrik Ling és egy holland orvos, J. Georg Mezger teremtette meg az 1900-as évek elején. A masszázs a test felületen, meghatározott fogásokkal, kezelési céllal alkalmazott mechanikus és bioelektromos inger, melyre kialakuló válaszreakció a fizikai gyógyulás.
Sportmasszázs: Nyugtató hatású, így csökkenti az izomgörcsöket, merev izmok okozta fájdalmakat lazítja, így azok terhelhetőbbé és kevésbé sérülékennyé válnak, kiüríti a feszes izmokból az ott felhalmozódó méreganyagokat (pl. tejsav), sérülés esetén gyorsítja a gyógyulást, mozgásszegény életmódot folytatóknál fellazítja a letapadt izmokat.

Youtube link: itt megtekinthető

Ha összefoglalhatnád egy mondatban, mi a gyors felépülés titka, mit mondanál?
Akarat, elszántság, hogy minél előbb a pályán élvezhesse a sportoló a játékot.

(Simon Ákos, masszőr)

SZERETNÉL TE IS CSATLAKOZNI A KELEN SC-HEZ?

KIEMELT TÁMOGATÓINK

https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/mlsz.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/08/simple-noi-liga.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/sponsor-8.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/dvm.png

PARTNEREINK

https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/select.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/05/nike.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/footballfactor.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/budair.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/ids.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/profilakt.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/05/palbau-bt.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2022/02/ujbuda-liga.png
footer_kelen_cimer

Családias közösség, folyamatos fejlődés, kiemelkedő tehetségmenedzsment – klubunk szakmai légkörét, és mindennapi hangulatát is különleges miliő jellemzi, melyben mindenki megélheti a tehetségét, legyen az játékos, edző, vagy munkatárs.

© Kelen Sport Club. Minden jog fenntartva. Készítette: a NUI Design csapata