EgyébÍgy játszanak az igazi ászok

2020-03-20

Az angol FourFourTwo magazin segítségével olyan sztároktól tanulhatunk otthon is a fociról, mint Iniesta, Javi Martínez, Xabi Alonso, vagy épp Zlatan Ibrahimovic.

Nincs is annál egyszerűbb tanulási forma, mint folyamatosan ellesni azokat az apróságokat, amelyek a labdarúgás legnagyobbjait a bajnokok közé emelték. Tökéletes lehetőség erre, amikor megnéz az ember egy Bajnokok Ligája meccset, vagy épp videós összeállításokat a YouTube-on, illetve az angol FourFourTwo magazin Mesterkurzus rovatából magyarra is lefordított cikkeinek köszönhetően hosszan, és részletesen kifejtve is tanulhatunk a fociról, méghozzá a világ topfutballistáitól.

Közülük hívunk most segítségül négy sztárt, akiken keresztül hiteles tudással tudjuk munkában tartani otthon maradt játékosaink gondolatait a futballról.

A helyezkedés művészet

A világ- és Európa-bajnok Javi Martínez  interjúból nem csak az derül ki, hogy rengeteg tudást kellett magára vennie ahhoz, hogy topfutballista legyen, de az is, hogy szenvedélye hajtja ma is.

Milyen a Javi Martínez-stílus?
– A labda mindig is a barátom volt, és mindig is az lesz. Hozzá kell érnem, és szenvedek, ha ez nem sikerül. Ha az ellenfélnél van a labda, akkor jön el az én időm, mindegy, hogy védekező középpályást vagy középső védőt játszom, meg kell szereznem.

Milyen készségeket fejlesszen az a fiatal, aki szeretne a meccsen dominálni?
– A helyezkedés a legfontosabb. Szinte művészet. Elengedhetetlen, hogy a megfelelő helyre pozicionálja magát. Lényeges, hogy nagyon sok olyan feladatot gyakoroljon, ahol a labda kezelését és pontos továbbjuttatását sajátítja el. De ez még nem elég, elengedhetetlen, hogy a hosszú indítások is sikerüljenek, ezekkel lehet gyorsan megváltoztatni a támadás irányát. Mindig arra kell gondolnia, hogyan okozhatja a legtöbb kárt az ellenfélnek, és a legtöbb jót saját csapatának.

A passzok nagymestere és a labda tisztelete

A szintén világ- és Európa-bajnok Xabi Alonso hasonló poszton, de más szerepkörben játszott a világ topcsapataiban, így többek közt a Liverpoolban, a Real Madridban, vagy épp a Bayern Münchenben. A passzok nagymesterével készült interjú szinte minden középpályásunk számára kötelező olvasmány.

Te is úgy látod, hogy egy jól sikerült átadás van olyan örömteli, mint egy gól?
– Nagyszerű érzés. Amint labdába érek, máris tudom, hogy jó helyre megy-e, vagy sem. Annyira benne van a lábamban az érzés, hogy egy századmásodperc is elég. Nagyon szeretem, amikor a megfelelő sebességgel, jó magasságban repül a társamhoz, és épp a legjobb pillanatban érkezik.

Hogyan találsz helyet magadnak a középpályán?
– Igyekszem megérezni, mi fog történni, ha ez sikerül, több időm jut a labdára. Ha csak akkor kezdesz el gondolkodni, hogy mi lesz a labdával, amikor az már nálad van, már késő. Tudnod kell, mennyi helyed van, és hol. Ha ez megy, akkor nem kell körbeszaladgálnod össze-vissza, mert koncentráltabb lesz a játékod.

Így urald a középpályát

Iniesta, az észfutball egyik legjelesebb képviselője, a spanyol aranygeneráció ikonja is különösen érdekes dolgokat mesélt a fociról interjújában, amelyet szintén ajánlatos betűről-betűre végigolvasni.

Küzdd le az óriást!
Gyorsan és laposan játssz!

„Ha egy magas játékos az ellenfél, mindig gyorsan és laposan játszom. A gyors kényszerítő is hasznos, mert a magas játékosok reakcióideje lassabb, és nem fordulnak olyan gyorsan. Mindig távolságot tartok tőlük, így gyorsabban tudok fordulni, és nem kell test-test ellen küzdenem velük. Csak hatvanhárom kiló vagyok, nincs meg a súlyom az ilyen csatákhoz. Ha néhányszor el tudod mellettük vinni a labdát kényszerítőkkel, akkor már nem fognak olyan nagy hévvel megtámadni, és nagyobb területed lesz. A Barca alacsony csapat, így jól kellett használnunk a magasságunkat. Ezért végeztem el én a szögleteket, fejelni nem lenne sok esélyem.”

Labdaátvétel
Figyelj a körülötted lévőkre!

„Mielőtt megkapom a labdát, mindig gyorsan körülnézek, hogy kinek tudnám továbbpasszolni. Mindig tudnod kell, ki van körülötted. Ha úgy érzed, valaki már nagyon közel van, vezesd egy kicsit arrébb a labdát. Próbálj üres területbe mozogni, hiszen minél több területed van, annál több időd lesz gondolkodni.”

Így játssz középcsatárt

És végül a világ egyik legjobb góllövője, Zlatan Ibrahimovic szavaiból idézünk, aki rengeteg topklubban megfordult, és minden állomáshelyén megbízhatóan és nagy számban termelte a gólokat.

A labda megtartása
Használd az erőd, és várj a lehetőségre!

„Az a fontos, hogy ne veszítsd el a labdát, amikor megkapod. Ha egyedül vagyok, megpróbálom fedezni a labdát, a hátammal és a karommal erőből távol tartani a védőket. Ez nagyon lényeges, mert ha meg tudom tartani a labdát, akkor a csapattársaimnak esélyük lesz csatlakozni a támadáshoz. Addig tartogatom a labdát, míg a többiek fel nem érnek. Amint egy társam jobb pozícióban van, passzolok. Vagy egyedül török a kapura. Ezt sokszor ösztönösen döntöm el. Intelligens játékos vagyok, így mindig a legjobb döntéseket hozom.”

Te is hozd a legjobb döntéseket, és otthon se maradj le a fejlődésben, trenírozd magad a megküldött gyakorlatokkal és képezd a tudásodat is, hogy minél jobb labdarúgó lehess! Tudj meg a fociról, amennyit csak tudsz, hiszen nem csak a hasznodra fog válni, de előnyt is kovácsolhatsz belőle.

Olvasd el a teljes interjúkat, illetve böngéssz bátran a fociról szóló végtelen történetek között a könyvespolcon, vagy az interneten.

 

SZERETNÉL TE IS CSATLAKOZNI A KELEN SC-HEZ?

KIEMELT TÁMOGATÓINK

https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/mlsz.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/sponsor-8.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/dvm.png

PARTNEREINK

https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/select.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/05/nike.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/footballfactor.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/budair.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/ids.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/04/profilakt.png
https://kelensc.hu/wp-content/uploads/2020/05/palbau-bt.png
footer_kelen_cimer

Családias közösség, folyamatos fejlődés, kiemelkedő tehetségmenedzsment – klubunk szakmai légkörét, és mindennapi hangulatát is különleges miliő jellemzi, melyben mindenki megélheti a tehetségét, legyen az játékos, edző, vagy munkatárs.

INSTAGRAM

© Kelen Sport Club. Minden jog fenntartva. Készítette: Schön Dániel