Nagyobb játéktér, új pozíciók és kitartóbb koncentráltság – Nándori Imre vezetőedző segítségével nyertünk betekintést az U8-as korosztály fejlődésének mindennapjaiba.

Az első nagy váltás a fociban az U8-as korosztálynál jön el, amikor a 3v3 elleni, kiskapus játékot felváltja a nagyobb kapu, a megnőtt terület, vagy épp az új szabályok. A példaként említett változásokon túl persze rengeteg további újdonsággal ismerkednek meg ekkor a srácok, akik a fejlődésük igazán intenzív szakaszát élik. Az olykor nehézkes átállást Nándori Imre, az U8-as fehér csapat vezetőedzője segít megkönnyíteni, miközben elsődleges célja, hogy játékosai egyénileg jobbak legyenek.

– Akkor sikeres egy szezon, ha a gyerekek ügyesebbek lettek és még mindig imádnak futballozni – kezdte lényegre törően a vezetőedző. – Amikor otthon is labdával közlekednek és kipróbálják, amit a tv-ben éppen láttak. Itt a szakmai fejlődést tekintve egyénekről szól még minden, és hogy egyesével legyen jobb mindenki: vezesse a labdát magabiztosan, cselezzen, lőjön mindkét lábbal bátran.

A szakmai koncepció tehát adott, miként a kérdés is, hogy mit jelent ez a mindennapokban.

– A csoport ősszel lépett át a 3v3 elleni játékról 4+1-re, ami több változást is hozott, mint például a létszám, a posztok és köztük kiemelt jelentőséggel a kapus szerepe, a nagyobb labda és terület, illetve a szöglet vagy épp a középkezdés. Az első hónapokban ezeket sikerült megszoktatnunk a gyerekekkel, akik mára már egész jól elsajátították az újdonságokat. Edzésről-edzésre haladunk, mert persze nem egyik pillanatról a másikra tanulják meg a srácok a sok újat, de öröm, hogy már látható rajtuk az iskola hozadéka, hiszen a figyelmük és a koncentrációjuk is észrevehetően fejlődik.

Nándori Imre – Könczey Zsolt oldalán – korábban a Digi Sporton is beszélt az edzői hivatásról

Persze nem csak a pályán, hanem azon kívül is van feladata egy kiskorosztállyal foglalkozó edzőnek.

– Itt még nagyon a személyiségük elején járnak a srácok, fontos minden benyomás, így ahogy a szülők is, mi edzők is nagy hatással tudunk rájuk lenni. Fontosnak tartom ehhez mérten tudatosítani bennük, hogy egymást segítve és elfogadva, a másik számára a tiszteletet megadva fejlődhet igazán a jellemük, miközben kezd megjelenni a csapatkohézió is, mint szociális érték. Nagy fejlődésen mennek majd keresztül a következő években ebből a szempontból. Persze már most is volt olyan pillanat, amikor egy elszomorodott kis játékosomat a másik átölelte, hogy így vigasztalja, olyan érzelmeket mutatva, amiket igazán csak a gyerekek tudnak ennyire szívből jövően kimutatni.

A fejlődés útját tehát kijelölte Nándori Imre, aminek az említettek mellett is van már jele.

– Önmagukhoz képest már többen is jelentős fejlődésen mentek keresztül, jó látni, ahogy a csetlő-botló gyerekekből egyre jobb mozgású játékosok válnak. Kezd elmélyülni bennük a foci szeretete, bár szeretnénk, ha ez még inkább intenzív lenne. A figyelmük is egyre koncentráltabb, habár hét éves gyerekekről beszélünk, akiknek még sokszor elkalandoznak a gondolataik, amire külön figyelnünk kell. Egy dolgot viszont nem fejeltünk el soha, hogy a gyerekek a legjobban játszani szeretnek.

Nándori Imre csapatába az imre.nandori@gmail.com e-mail címen lehet jelentkezni. Az U8 fehér csapat edzései a téli időszakban heti háromszor: hétfőn 16:30-18:00, szerdán 15:30-16:30, pénteken pedig 16:30-18:00 között tartatnak a Bikás Parkban.

Cél az egyéni fejlődés

Vélemény, hozzászólás?