Folytatjuk Kelen Történelem címmel cikksorozatunkat. Ebben a részben Karcsi bácsiék arról meséltek, hogy a Kelen pályáján milyen sporttevékenységek is voltak, kik tartották karban, hogyan is működött itt a sportélet, a katonáknak milyen szerepük volt, és hogy egy kaszkadőr csapat mit is kereshetett nálunk. Reméljünk igazi RETRO hangulatba fog varázsolni mindenkit cikkünk.

20160926_150221

Térjünk vissza kicsit időben a 70-es évek végére. A jelenlegi középső pályáján 69-ben kézilabdapályát építettek. A szolgálati idejüket töltő katonák is lehetőséget kaptak arra, hogy a pályákat használják, hiszen igény volt rá. A pálya használatáért cserébe segítettek a pályák rendbetételében.

Karcsi bácsiék közben büszkén mesélik, hogy 67 óta minden vasárnap lejártak a pályára, fociztak egy jót, majd csapatépítés gyanánt mindig összegyűltek a sportolás után, és együtt töltöttek el órákat, kártyázással, beszélgetéssel, jóízű bográcsolással kiegészítve. Hihetetlen volt azt hallani, hogy 67 óta nem volt olyan vasárnap, amikor ne gyűltek volna össze. Igen, a mai napig így van ez! Aki vasárnaponként néha kicsit zsörtölődős, ám de nagyon lelkes játékosok hangját hallja a Kelen Pályán, ők biztosak lehetnek abban, hogy azokat a vasárnapi fiúkat látja, hallja, akik 67 óta igazi csapatként, vagy mondhatni családként érkeznek a pályára, és töltik el kellemesen a szabadidejüket.
Néha elgondolkodunk az életben, hogy kik is azok a személyek, aki sok-sok éven át elkísérnek bennünket, és általában ilyenkor a család kerül szóba, vagy akár egy barát, aki mindig mellettünk van, de másokra nem igazán tudunk gondolni, hiszen az életünkben szinte mindenki más csak rövidebb időt tölt el a közvetlen környezetünkben. Felemelő érzés azt hallani, tudni, hogy majdnem 50 éve minden vasárnap itt vannak Együtt. Ez értéknek számít, amit remélünk még sokáig fognak tudni közvetíteni.

Hegedűs Péter alapította újra a Kelent. Hegedűs Péter tömegsportra próbálta alapozni az egyesület működését, a Kelenvölgyi Általános iskolában szervezett tömegsportot, később az Április 4. sporttelepét (mai Kelen területe) bérelte ki, és itt alakított ki egy tömegsport jellegű futball csapatot.

Hogyan is lett az Április 4. gépgyárból Kelen?
Az Április 4. felszámolta az egyesület sporttevékenységét, a Kelen SC ezt bérbe vette, és újult erővel belevetette magát a futball szeretetébe. A Kelen SC vevőként lépett fel a létesítmény megszerzésére, és banki hitelből a Dunabank biztosította 6 millió ft-ért megvásárolta 86-ben a területet. Úgy képzelte el a működtetését, hogy több lábra állítja , és önfenntartó egyesületet hoz létre, nyomdát szeretett volna, és ehhez állami támogatásért fordult az akkori (OTSH)-hoz. A nyomdára nem kapott pénzt, az OTSH-tól 1 millió ft kamatmentes hitelt kapott. Ami most a műfű, arra a Makovecz tervező irodával egy lovardát terveztett. Ezen kívűl egy büfét is üzemeltetett. Egy autós kaszkadőr csapat kapta meg végül azt a pályát használatra, a középső pályán szabadidős központot tervezett, fa elemekből készült játszóteret is építtetett. Ezek mind hitelből kerültek finanszírozásra, más bevétele nem volt az egyesületnek.
Több szakosztályt is indítottak, érdekességképpen pl. cselgáncs szakosztályt is létrehozott.
Emellett komoly egyesületi tagság létezett. Érdekesség, hogy a 60-as évek elején 2 ft volt a tagdíj, a 80-as években nagyságrendileg 10 ft. Azóta kicsit változott az anyagi világ…

Nagypapa és unoka 50 év elteltével ugyanazon a pályán

A Kelen Történelem cikksorozatra vonatkozóan nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk az elmúlt héten. Ezzel kapcsolatban megosztanánk egyik apuka gondolatait. A Petró Család nagypapája és unokája is ugyanazon a pályán, ugyanabban az egyesületben 50 év különbséggel készített egy igazán megható képet és küldte el nekünk. Petró nagypapa rengeteget mesélt a régi időkről családjának, így fennmaradt a Kelen “örökség”. Fantasztikus lenne, ha még sok ilyenről lehetne hallani, olvasni.
Köszönjük a képeket!

Petróék
Akinek családjában vannak ezekről az időkről képek, ereklyék, esetleg felvételek a birtokában, és szívesen megosztaná azt velünk, keressen meg bennünket.

Kelen Történelem II. Rész

Vélemény, hozzászólás?