Hartai Ádám szeptemberben csatlakozott a Kelen SC-hez, ő maga mesél arról, hogy a Piros (úgynevezett Grassroots) csapatból hogyan is került a Zöld csapatba, és mit is szeretne elérni a focival, van-e álma, célja hálóőrként. “Fontos, hogy mindannyian itt legyünk az edzéseken, mert a edzőmeccseken és versenyeken csak így tudunk majd jól teljesíteni.”

 Hartai Ádám

Mióta focizol a Kelen SC-nél?

Szeptember közepén kezdtem az egyesületnél. 

Misi bácsi volt az első edződ? Mindig is kapus voltál, vagy csak az első edzésen úgy gondoltad, hogy beállsz a kapuba?

Itt a Kelennél igen, de a saját iskolám csapatában focizgattam már és legtöbbször ott is kapuban voltam, ez a poszt tetszik a legjobban.

Piros csapatban védtél eddig, ez mennyire volt számodra motiváló?

Nagy örömmel és jókedvvel védtem ott is, mert számomra az volt a legfontosabb, hogy focizhassak és a kapuban állhassak.

A kapusok mindig nehezebb helyzetben vannak, hiszen amelyik csapatnál már van 1-2 kapus, ott kevesebb lehetősége van egy újonnan érkezett kapusnak. Általában… Azonban Te megcáfoltad ezt, hiszen olyan biztonságot adtál a csapattársaidnak, hogy erre felfigyelt az akkori edződ, és beajánlott a kapus edzőnek megtekintésre. Mire gondoltál ekkor?

Nagyon örültem neki, mert ezeken az edzéseken kifejezetten a kapusoknak való technikákat tanulhatom meg.

Mit szóltál, amikor megtudtad, hogy a Zöld csapatban szívesen látnának téged? Piros csapatból ez 2 ugrást is jelent, tudod, ugye?

Nagyon örültem, de akkor még nem igazán fogtam fel, hogy ez mekkora ugrás.

Mennyire motivált Téged, hogy lehetőséget látnak benned?

Igyekszem a lehető legtöbbet kihozni magamból.

Hogy érzed magad, befogadtak a többiek, segítenek Neked mindenben?

Az elején picit izgultam, hogy megtudok-e majd felelni a csapatnak. Igen, szerintem hamar befogadtak a fiúk és nem szidnak ha gólt kapok. 🙂

Mennyire mások az edzések, hamar belelendültél a változásba?

 Az edzések keményebbek, de igyekszem felvenni a tempót.

Szüleid mit tanácsolnak Neked a sport terén?

Teljes mértékben támogatnak, mert tudják, hogy én ezt most nagyon szeretném.

Van-e célod a labdarúgással?

Még nem igazán találtam ki, hogy felnőttként mit szeretnék majd csinálni, így a pakliban a focizás lehetősége is benne van.

Az edzéseken kívül kapusedzésekre is jársz. Heti hány elfoglaltságot jelent ez? Minden edzésen itt vagy? Fontosnak tartod, hogy az edzéseken itt legyen mindenki? Miért?

Heti öt edzésből négyen ott vagyok, a keddi edzések pont ütköznek a zene óráimmal. Igen, fontos, hogy mindannyian itt legyünk az edzéseken, mert a edzőmeccseken és versenyeken csak így tudunk majd jól teljesíteni.

Mit tanácsolnál egy Piros csapatban lévő játékosoknak, hogy ha szeretne többet elérni a focitól, mit is kell tennie ehhez?

Minden edzésen legyenek ott. Legyenek kitartóak és szorgalmasak és így biztos, hogy meg lesz az eredménye.

A mostani edzőidről mondanál pár gondolatot?

Még csak pár hete edzek Balázs bácsiékkal, de már most sokat tanultam Tőlük. Sokat segítenek és biztatnak abban, hogy legyen több önbizalmam és irányítsam bátrabban a csapatot. Móra Ákos bácsi abban segít, hogy stabilabban kapjam el és kezeljem a labdát.

Könczey Balázs (U14 Z vezetőedző): A téli időszakban Eszes Mihály kollégámmal összehoztunk egy felkészülési mérkőzést egymás ellen, korábban már többször felmerült Ádám neve, végül ezen a meccsen beigazolódott, hogy itt a helye. Sok lövést hárított, látszott, hogy jó képességű kapusról van szó. A következő héten már nálunk edzett, ahol teljes mértékben meggyőzött bennünket nemcsak a teljesítményével, hozzáállásával is. Remek srác, aki tisztelettudó, mindig figyel, koncentrál az edzéseken, nagyon örülök, hogy csatlakozott hozzánk. Védései mellett ami még megtetszett a játékában, hogy a labdakihozatalok során a kapuban általában jó döntéseket hoz, ösztönszerűen jó helyre továbbítja a labdát, ezzel segítve a játékunk felépítését. Egy kapusnak a mai, modern futballban fontos, hogy ne jöjjön zavarba akkor sem, ha lábbal kell megoldania bizonyos szituációkat. Ádám révén 3 kiváló kapusunk van ennél a csapatnál, biztonság érzetet ad a tavaszra, hogy Ákos (és ősszel Major Csongor) kapusedzők ilyen jó munkát végeznek velük.

Eszes Mihály (U12-14P Vezetőedző): Ádám tavaly szeptember 18-án érkezett hozzánk Érdről. Csendes, szófogadó fiú benyomását keltette. Emlékeim szerint a bemutatkozás és köszönés után második mondata ez volt: „Állhatok kapuba?” Onnantól két kapusa lett a csapatnak. Az első hónap után látható volt, hogy van érzéke a védéshez, van elképzelése miként indítsa el a csapatot támadásba és egyáltalán nem féltette magát, ha „mindent” bele kellett adni kapujának megvédéséhez. Edzéseken sokat gyakoroltattam vele a kapus általi labda kihozatali variációkat, a védelem irányítását, az ellenfél rögzített szituációiból történő kapura lövéseinek semlegesítését, illetve sokat bátorítottam, hogy jöjjön ki a kapuból és segítse a védőket feljebb merészkedni támadáskor… Teljesítménye stabil volt, ezért is döntöttem úgy, hogy beajánlom kapusedzésre Móra Ákos kollégámhoz, aki először kicsit furcsállotta, hogy Piros csapatból ajánlok kapust megtekintésre, de hát innentől tudjuk már a történetet…. (ezúton is kösz Ákos!) Mindig azt mondom a srácoknak itt a Piros csapatban, ha valamit nagyot akartok és sokat tesztek érte, megvalósulhat az álmotok. Nincs lehetetlen. Nos, Ádámnak nemcsak álmodozást, hanem sok sikert a továbbiakban, szerintem fogunk még hallani róla…

(Hartai Ádám, Könczey Balázs, Eszes Mihály; Szerk.: G.E.A.)

Játékos szemmel (Hartai Ádám)

Vélemény, hozzászólás?