Borbély Zita vagyok, a Szent Rókus Kórház Mozgásszervi rehabilitációs osztályán dolgozom gyógytornászként, emellett pedig ugyanezt a szerepkört látom el a Kelen SC-nél az egészségügyi stáb lelkes, új tagjaként. Diplomámat (BSC) 2019-ben szereztem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán.  Már a tanulmányaim alatt is nagy figyelmet fordítottam a sportrehabilitációra, így kézenfekvő megoldásnak tűnt, hogy a szakdolgozatom is ebben a tematikában lássa meg a napvilágot. Ebből kifolyólag diplomamunkámhoz készített kutatásomban krónikus bokainstabilitással küzdő sportolókat vizsgáltam, köztük – Horváth Eszti közvetítésével – a zöld csapat pár jeles játékosát is. Röviden összefoglalva így született meg a kapcsolati híd köztem és a klub között.

Habár a fociban sajnos nem volt szerencsém kipróbálni magam, a sport kiskorom óta jelen van az életemben. Hat évesen részt vettem egy sporttáborban, amelynek végén a táborvezető a Szüleim ígéretét kérte, hogy először mindenképpen olyan sportággal ismertessenek meg, ahol a labda van a főszerepben. Így kerültem le az első kosárlabda edzésemre, és űztem azt 7 évig. A nagy szerelmet azonban mégis a röplabdában találtam meg, ahol igazán megtapasztalhattam, hogy mit jelent a csapatsport. Jelenleg is igyekszem minél több időt tölteni mozgással, leginkább futás közben kapcsolódok ki.

A Kelennél egy adott sérülés után a játékosok egy egyre jobban működő protokoll szerint kialakított utat járnak végig, amelynek egy potenciális állomása a gyógytorna. Traumatológiai történések utáni rehabilitációs céllal, ortopédiai problémákkal, műtétre felkészítő, valamint operáció utáni gyógytornára érkeznek hozzám leginkább a sportolók. Elsődleges feladatom, hogy a sérült olyan állapotba kerüljön, hogy az erőnléti edzővel gond nélkül megkezdhessék a közös munkát, és minél előbb visszatérhessen az edzésre. Emellett nagy hangsúlyt fektetek a sérülésmegelőzésre, illetve minden olyan tényező megteremtésére, amik lehetővé teszik, hogy a játékos hosszútávon, problémamentesen élhessen a labdarúgásnak. Nagyon fontosnak tartom, hogy ismerjem a hozzám járó sportolókat, és pszichésen is támogassam őket.

A munkám során igyekszem naprakész tudással, nagy odafigyeléssel, jó hangulatban segíteni a sérülteket, hogy minél jobban koncentrálhassanak a szenvedélyükre, a focira.

Kedden és csütörtökön 16:00-20:00-ig vagyok a pályán, a masszőrökkel való konzultáció után lehet hozzám jönni, így elsőként őket keressétek!